Waarom krachtraining het beste helpt bij afvallen

Waarom krachttraining helpt bij afvallen

Waarom krachttraining helpt bij het afvallen

Hoe werkt afvallen?

Uren op de loopband doorbrengen, kilometers hardlopen: cardio, dit wordt vaak gezien als de manier om af te vallen. Dit klinkt niet echt als een pretje, maar feitelijk is afvallen helemaal niet zo moeilijk: Als je in een calorietekort zit, val je af. Dit houdt in dat je meer energie verbrand dan dat je binnenkrijgt. Dit kun je doen door meer te bewegen en/of minder te eten. In de praktijk is afvallen vaak een stuk lastiger dan in theorie. Ik zal je uitleggen waarom krachttraining helpt bij afvallen:

Waar verbrand je meer kcal mee?

Zoals ik net al schreef wordt cardio vaak gezien als de ‘tool’ om af te vallen, je verbrand tenslotte veel calorieën tijdens een cardio training. Dit is precies wat je wilt tijdens het afvallen: calorieën verbranden. Maar… bij cardio verband je alleen calorieën tijdens de training, het heeft geen effect op je lichaam na de training. Tijdens krachttraining verbrand je ook calorieën tijdens je training, maar het helpt je ook meer calorieën te verbanden na je training. Hoe kan dit?

Hoe bouw je spiermassa op?

Het doel van krachttraining is het versterken van je lichaam. Tijdens een krachttraining breek je spierweefsel af (je verbrand hierbij calorieën), je lichaam herstelt deze spierschade na een training weer. Dit proces kost energie en dus verbrand je hierdoor ook na een krachttraining extra calorieën. Wanneer je voldoende hersteltijd neemt en voldoende eet, maakt je lichaam het spierweefsels zelfs nog wat sterker dan het origineel was. Op deze manier bouw je spiermassa op.  Waarom dit zo belangrijk is lees je hieronder.

Hoe helpt meer spiermassa je om of te vallen?

Het onderhouden van spieren kost je lichaam veel energie, om spieren te onderhouden verbrand je lichaam ongeveer drie keer zoveel calorieën als bij het onderhouden van vetmassa. Je rustmetabolisme is dus sneller als je meer spiermassa hebt, dit betekent dat je lichaam in rust meer calorieën verbrand wanneer je meer spiermassa hebt. Het afvallen kan dus een stuk makkelijker worden als je meer spiermassa hebt. Maar er zijn nog meer redenen om aan krachttraining te gaan doen:

Je lichaam breekt vanaf je 30e levensjaar al spiermassa af en hoe ouder je wordt, hoe sneller dit proces gaat. Als je niets doet om je spiermassa zo veel mogelijk te behouden, zal je al gauw merken dat je veel alledaagse activiteiten een stuk minder goed kunt uitvoeren dan bijvoorbeeld een paar jaar geleden. Vooral vanaf de menopauze versnelt dit proces van spierafbraak. Krachttraining is een hele goede manier om zo veel mogelijk van je spiermassa te behouden, je kunt er zelfs spiermassa mee opbouwen!

Word je altijd super gespierd van krachtraining?

Vrouwen zijn vaak bang dat ze ‘te gespierd’ worden als ze aan krachttraining gaan doen. Geen zorgen, dit zal echt niet zomaar gebeuren. Mannen bouwen veel sneller spiermassa op dan vrouwen. Het resultaat dat een man met 3 maanden krachttraining heeft bereikt, is totaal niet te vergelijken met het resultaat dat een vrouw heeft bereikt met 3 maanden krachttraining. Je zult er echt niet ‘als een man’ uit gaan zien als je aan krachttraining doet.

Er zijn natuurlijk wel vrouwen die enorm gespierd zijn, denk aan de bodybuilders en crossfitatleten. Maar we moeten niet vergeten dat deze vrouwen hun hele leven aanpassen om hun fysiek op te bouwen en te behouden. Ze trainen meerder malen per dag, houden zich aan enorm strikte diëten. Wanneer je een aantal keer in de week aan krachttraining doet zal je echt niet hetzelfde figuur krijgen als bijvoorbeeld een vrouwelijke bodybuilder.

Afvallen door cardio of krachttraining?

Het beste is een combinatie van krachttraining en cardio: Spiermassa behouden en opbouwen door middel van krachttraining en je cardiovasculaire gezondheid trainen tijdens cardio!  Probeer 2-3 keer per week een krachttraining te doen en zorg dat je cardiotraining minimaal 30min duurt.

Uiteindelijk is het natuurlijk belangrijk dat je een sport beoefent die je leuk vindt en die haalbaar is. Alleen dan kan je het langer volhouden. Naast klassieke krachttraining en hardlopen zijn er heel veel andere sporten of sportlessen waarin je een combinatie van cardio en kracht terugziet. Denk aan bootcamp, crosstraining en HITT.

Vergeet ook niet om aandacht aan je voedingspatroon te besteden. Wanneer je af wil vallen is er met aanpassingen in je voedingspatroon vaak de meeste winst te behalen.

Hoe begin je met krachttraining?

Je kunt eenvoudig starten met wat oefeningen voor thuis, of je zoekt een fijne sportschool bij jou in de buurt waar je aan kunt sluiten bij een groepsles. Vind je deze drempel te hoog dan kan je ook met een Personal Trainer aan de slag gaan. Het voordeel hiervan is dat je oefeningen op de juiste manier uit leert voeren en een training aangepast wordt op jouw niveau. De kans op blessures is zo veel kleiner.Je hoeft niet gelijk een lang en duur traject aan te gaan. In 12weken kan je echt al hele mooie stappen maken.

Wil je meer weten over Personal Training en voedingsadvies stuur dan een mail naar info@dailylicous.nl of plan hier een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *