Waarom sporten voor iedereen belangrijk is - Dailylicious.nl
Waarom sporten voor iedereen belangrijk is

Waarom sporten voor iedereen belangrijk is

Waarom sporten voor iedereen belangrijk is

Sporten, de één doet het enorm veel, de ander bijna nooit. De een kan niet zonder, de ander haat het. Wij vinden dat iedereen die hier fysiek toe in staat is zou moeten sporten. Niet om af te vallen of om jezelf te bewijzen tegenover andere mensen, maar om gewoon lekker fit te worden en te blijven.

Mensen denken bij het woord sporten vaak meteen aan afvallen. Sporten kan je je enorm kan helpen bij het afvallen, maar ook wanneer een gezond gewicht hebt is sporten en dagelijks bewegen belangrijk. In dit artikel leggen we uit sporten en bewegen zo belangrijk is.

De lichamelijk voordelen van sporten

Als je regelmatig sport en beweegt bouw je spiermassa op. Meer spiermassa zorgt onder andere voor een sneller metabolisme, dit betekent dat je voedsel sneller verteerd waardoor je minder kans hebt om aan te komen. Daarnaast versterk je ook je botmassa met regelmatig sporten. De kans verkleint hiermee op verschillende botaandoeningen wanneer je ouder wordt, zoals osteoporose (botontkalking). Door regelmatig te sporten en bewegen verklein je ook je kans op gewrichtsaandoeningen zoals artrose (gewrichtsslijtage), je gewrichten blijven het gezondst als ze blijven bewegen. Tenslotte verminderd sporten ook het risico op veel aandoeningen zoals beroertes, hart- en vaatziekten, en obesitas.

Nu hebben we het gehad over de voordelen van sporten op lichamelijk vlak, maar geestelijk heeft sporten ook veel voordelen:

De mentale voordelen van sporten

Tijdens het sporten komt er endorfine vrij, dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. De naam zegt het eigenlijk al, dit stofje zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit en het helpt je lichaam onder andere stress te verminderen. Als je veel stress ervaart kan je sporten als een uitlaatklep dienen. Even je hoofd leeg maken en de stress in je lichaam ontladen.

Genoeg beweging gaat onder andere depressies tegen. Het is niet voor niets dat er bij psychische klachten altijd wordt aanbevolen om meer te bewegen. Probeer het maar eens; ga een tijdje meerdere keren per week sporten en ervaar dat je een stuk lekkerder in je vel zit.

Hoeveel moet je dan sporten?

Er is een verschil tussen bewegen en sporten. Bewegen doe je om je spieren en gewrichten soepel te houden. Sporten doe je om je spiermassa of conditie te verbeteren (of te behouden). In Nederland zijn de volgende richtlijnen opgesteld voor bewegen en sporten:

  • Probeer minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Denk aan wandelen of fietsen op een actief tempo of een sport. Je hartslag moet er in ieder geval lekker van omhoog gaan.
  • Doe minimaal 2 keer per week activiteiten die je spieren en botten versterken. Denk aan krachttraining, yoga of sporten waarbij je spierkracht lekker uitgedaagd wordt.

Hoe kun je aan de beweegrichtlijnen voldoen?

Leuk natuurlijk die richtlijnen, maar hoe wat kun je doen om ze ook daadwerkelijk te halen? Hieronder een paar tips:

  • Zoek dingen uit die je leuk vind! Wanneer een activiteit of sport bij je past hou je het langer vol en kost het minder moeite om jezelf ook elke keer te motiveren om weer te gaan. Neem je tijd voor het vinden van een sport die bij jou past en test verschillende sporten uit, denk bijvoorbeeld aan yoga, krachttraining, fietsen, zwemmen, pilates of hardlopen.
  • Sport samen met andere mensen. Door samen te sporten of te wandelen kun je elkaar uitdagen, heb je een stok achter de deur om te gaan en je kunt gelijk lekker bijkletsen. Niet altijd tijd om samen te gaan? Met de ommetjes app van de hersenstichting daag je je vrienden en familie op een leuke manier uit om in beweging te blijven!
  • Maak je dag actiever. Probeer eens of je nooit langer dan 30min kunt blijven zitten, pak vaker de trap of ga op de fiets of lopend naar je bestemming. Maak het jezelf niet te gemakkelijk!

Je bent nooit te oud om te sporten

Wanneer je ouder wordt neemt je spiermassa en spierkracht langzaam af. Probleem voor later? Ik dacht het niet, dit begint namelijk al vanaf je 30e levensjaar met ongeveer 1% per jaar.  Wil jij met je kinderen of kleinkinderen spelen, lekker op vakantie kunnen gaan en leuke dingen blijven doen wanneer je ouder wordt? Sporten en bewegen helpt je om dit ook echt te kunnen blijven doen.

Met een goede trainer kun je de intensiteit rustig opbouwen en de trainen aanpassen aan wat je kan en leuk vindt. Je hoeft niet fit te zijn om te starten met sporten, maar je moet wel starten met sporten om fit te zijn (of te blijven in de toekomst). Met mijn personal training trajecten helpt ik dagelijks mensen om gewoon lekker fit te worden.

Al de hierboven genoemde voordelen van sporten en bewegen helpen je mentaal en fysiek gezond te blijven en dus om zo gezond mogelijk oud te worden. Wanneer je geen actie onderneemt, gaat je fitheid dus sowieso achteruit. Wacht niet tot maandag of een nieuwe maand, maar begin vandaag nog met sporten en genoeg bewegen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *