Afvallen door hardlopen? Zo werkt het wel! - Dailylicious voeding en training
afvallen met hardlopen? Zo lukt het wel

Afvallen door hardlopen? Zo werkt het wel!

Hardlopen is ideaal om af te vallen omdat het zo’n laagdrempelige, goedkope en toegankelijke sport is. Om te starten met lopen heb je alleen een paar goede sportschoenen nodig en comfortabele kleding. Ik ken mensen die gewoon zijn begonnen in een spijkerbroek! Je hoeft dus niet gelijk enorm te investeren om te beginnen met hardlopen.

Ook kan iedereen, zonder medische problemen, hardlopen. Ook al is je conditie nog zo slecht, wanneer je start met een combinatie van wandelen en hardlopen zal je merken dat je snel vooruitgang kunt boeken.

Tenslotte is hardlopen laagdrempelig, de enige drempel ben je namelijk zelf. Je kunt gaan wanneer het je uitkomt. Je kunt hardlopen als het warm is, als het regent, in het donker, in je pauze, doordeweeks of juist in het weekend.. je kunt altijd gaan hardlopen!

Hardlopen is een dus een ideale sport wanneer je graag af wil vallen. Toch zie je bij een loopevenement niet alleen maar slanke mensen. Hoe zit dat dan?

In dit artikel leg ik uit waar je op moet letten om succesvol af te vallen met hardlopen:

Zorg voor een negatieve energiebalans

Het principe van afvallen is meer energie verbruiken dan je binnenkrijgt, we noemen dit een negatieve energiebalans. Op deze manier moet je lichaam energie vrij gaan maken uit je vet- en koolhydraatvoorraden om te kunnen functioneren.

Een negatieve energiebalans creëer je door aan twee knoppen te draaien. De hoeveelheid energie die binnenkomt kun je een beetje terugdraaien door je voedingspatroon aan te passen.

Door te bewegen, sporten en dus ook te gaan hardlopen draai je de knop van de hoeveelheid energie die je verbruikt een beetje omhoog. Je kunt aan één van de knoppen draaien, of aan beide knoppen tegelijk.

Let op wat je eet

Overschat het aantal kcal dat je verbruikt met hardlopen niet. Een half uurtje lopen is al snel voor niets geweest wanneer je daarna een grote koek bij de koffie neemt of een eiwit shake.

Het is op zich geen probleem om je energie aan te vullen voor of na een training, maar zorg ervoor dat je energiebalans negatief blijft. Eet je een banaan voordat je gaat lopen om vervolgens na het lopen te ontbijten? Prima, maar maak je ontbijt dan bijvoorbeeld wel wat kleiner.

Je kunt dit goed inzichtelijk maken door het gebruik van een voedingsdagboek. Er zijn diverse apps op de markt die hier prima in ondersteunen. Ik werk zelf in mijn praktijk met VYTAL, maar ook bijvoorbeeld My Fitnesspal werkt goed.

Varieer in je snelheid met trainen

Voeg aan je trainingsrondje regelmatig wat snelle meters toe om de intensiteit van je trainingen wat op te hogen. Hierdoor verbrand je wat meer kcal tijdens en na de training. Maar als je langzaam loopt verbruik je meer vet toch? Klopt, hoe lager je hartslag, hoe groter het aandeel van de energie die je verbruikt uit je vetvoorraad gehaald kan worden. Maar, wanneer je 30 minuten langzaam loopt, verbruik je minder kcal dan wanneer in deze 30 minuten ook wat hogere tempo’s toevoegt. Bovendien verbrand je na een training op een hogere intensiteit ook in de uren na de training nog meer energie.

Hou vol

Geef jezelf de tijd om af te vallen en om het hardlopen op te bouwen. Ben je een echte beginner dan kan het super frustrerend zijn wanneer je aan het einde van de straat al buiten adem bent. Vergeet niet dat elke hardloper zo gestart is. Hier moet je echt even doorheen. Je hoef het ook niet alleen te doen. Er zijn regelmatig start-to-run cursussen waar je je bij aan kunt sluiten en je kunt je laten begeleiden door een coach of trainer. Toch fijn om niet alleen naar die eerste hardloopwedstrijd in het dorp te gaan.

Ook wanneer je al wel regelmatig hardloopt, maar het niet lukt om af te vallen is dit erg frustrerend. Onzekerheid over je figuur in sportkleding kan het plezier in het lopen in de weg gaan staan. Geef niet op en zoek uit wat je wellicht anders kunt doen om wel resultaat te halen. Harder trainen of nog minder eten is niet altijd de oplossing.

Tenslotte wil ik nog even benadrukken dat je vooral moet genieten van het lopen. Probeer bovenstaande punten in het oog te houden, maar loop nooit alleen maar omdat je af wil vallen. Laat je onzekerheid achter op de deurmat. Doe mee met dat leuke loopje, ook al ben je te zwaar of heb je kans dat je als laatste over de finish komt. Meedoen is met hardlopen voor 99% van de deelnemers belangrijker dan winnen.

 Mocht je willen starten met hardlopen en wat kilo’s kwijt willen? Train je regelmatig maar val je toch niet af? Plan eens een gratis strategiegesprek met mij in, dan kijken we samen of er iets is wat je misschien over het hoofd ziet en geef ik ja wat eerste tips.

gratis e-book afvallen en hardlopen

Gratis e-book

"Afvallen en hardlopen"

5 must-do’s om jouw ideale gewicht én hardloopdoelen te bereiken

Waar mag ik het e-book naar toe sturen?

het is gratis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *