Waarom is snel afvallen niet slim?
Afvallen, vaak moet het “Quick en dirty”
Even “streng” voor snel resultaat zodat je zo snel mogelijk weer gezellig mee kan doen.
Vaak zijn we op zoek naar een ‘short cut’, dit geld ook voor afvallen: we willen zo snel mogelijk afvallen. Om ons streefgewicht te behalen doen we de gekste dingen, denk aan een crash dieet of het nemen van afslank pillen. Ja, deze methodes werken waarschijnlijk op de korte termijn, maar je zet ook je gezondheid op het spel. Daarbij is er een hele grote kans dat je net ze snel weer op je oude gewicht bent. Snel afvallen is echt niet verstandig en in deze blog geef ik je de redenen waarom je dit beter niet kunt doen.
Het gaat niet alleen om de kilo´s
Als je wilt afvallen wil je natuurlijk het liefst zo veel mogelijk vet verliezen en zo veel mogelijk spieren behouden. Een zeer caloriearm dieet kan ervoor zorgen dat je snel gewicht verliest, alleen verlies je dan vaak spieren en vocht in plaats van vet en dit is precies wat je niet wilt. Je lichaam heeft zo’n te kort aan voedingstoffen dat je lichaam je spieren de eiwitten uit je spieren gaat gebruiken als energiebron.
Door langzaam af te vallen en dus wat maar een klein beetje minder kcal binnen te krijgen kun je dit zoveel mogelijk beperken.
Je stofwisseling vertraagt
Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling en hiermee bedoelen we alle processen in je lichaamscellen waarbij de ene stof omgezet wordt in een andere. Hierdoor wordt jouw voeding (kcal) omgezet in energie. Als je metabolisme vertraagt betekent dit dat je minder calorieën verbrand (omzet in energie) en je dus sneller een kcal overschot hebt.
Dit zorgt er dus voor dat afvallen nog moeilijker zal worden, je zal steeds minder moeten gaan eten om resultaat te zien. Je metabolisme vertraagt bijvoorbeeld door het spierverlies dat je creëert door te snel afvallen en de daling van de hormonen in je lichaam die je metabolisme reguleren.
Daarbij is het ook nog een zo dat wanneer je stopt met je crash dieet het lang kan duren voordat je metabolisme terug is op zijn oude snelheid.
Je raakt ondervoed (een tekort aan voedingstoffen)
Ondervoed? Je bent toch juist wat te zwaar? Veel westerse mensen zijn ondervoed, terwijl ze een beetje tot veel overgewicht hebben. Wanneer je ongezond of te weinig eet (zoals met een streng dieet) krijgt je naast weinig calorieën dus ook heel weinig voedingsstoffen binnen. Dit zorgt al snel voor een nutriënten deficiëntie. Dit houdt in dat je veel vitamines en mineralen te kort komt die je lichaam wel echt nodig heeft om goed te functioneren.
Je lichaam kan dit uiten in bijvoorbeeld haaruitval, spierkrampen, constipatie, een verslechterde weerstand en vermoeidheid. Je bent dan misschien wel aan het afvallen, maar voelt je slecht en ziet er ook niet zo gezond uit als je waarschijnlijk voor ogen had.
Verhoogd risico op galstenen
Als je veel te weinig calorieën binnenkrijgt door een crash dieet, krijg je (vaak) ook weinig vetten binnen. Je galblaas geeft gal af om de vetvertering te ondersteunen. Als je weinig vetten binnenkrijgt, hoeft je galblaas geen gal af te geven. De gal blijft zich dan ophopen in de galblaasopening en zo ontstaan er galstenen, dit kan voor enorme pijn en maagklachten zorgen.
Het JoJo-effect
Die extra kilo’s verliezen is niet het moeilijkste, maar ze eraf houden is vaak waar het lastig wordt. De meeste mensen die een crash dieet volgen zitten heel gauw weer op hun oude gewicht. Dit is eigenlijk ook heel logisch, want je valt terug in je oude patronen. Je hebt een tijdje extreem weinig calorieën binnengekregen en zodra je op je streefgewicht bent gekomen ga je weer terug naar je normale voedingspatroon. Dit oude voedingspatroon, was het voedingspatroon waarbij je ‘te zwaar’ was, als je weer precies zo gaat eten als toen dan kom je natuurlijk meteen weer aan. Doordat je stofwisseling (metabolisme) vertraagd is, gaat dit razendsnel.
Hoe kun je het beste afvallen?
Gezond en duurzaam afvallen is de beste strategie.
Neem de tijd en probeer niet meer dan 0,5kg tot maximaal 1kg per week af te vallen.
Verander je leefstijl en leer jezelf gezonde gewoontes aan zoals minder suikerhoudende dranken drinken en meer groente en fruit eten. Je verandert je leefstijl en het is dus geen ‘short cut’. Je wilt voor de rest van je leven deze leefstijl aanhouden dus kies voor de aanpassingen die je langdurig vol kunt blijven houden. Zo is het ook makkelijker om op gewicht kunt blijven wanneer je je doel bereikt hebt!
Ik snap dat het makkelijker gezegd is dan gedaan, daarom wil ik je graag helpen om gezond en duurzaam af te vallen! Stuur me een berichtje en dan gaan we samen een plan voor je opstellen. Mail maar info@dailylicious.nl of app/bel naar 06-34719362