Van teveel stress word je dik - Dailylicious voeding en training
van teveel stress word je dik

Van teveel stress word je dik

Soms val je niet verder af, of kom je zelfs alleen maar aan, zonder aanwijsbare reden. Je eet gezond en echt niet te veel. Hoe kan dit? Eén van de onderliggende redenen is vaak te veel stress.

Stress heeft op veel manieren een slechte uitwerking op je gezondheid, maar we kijken nu specifiek even naar de invloed van stress op je spijsvertering. Hoe zit dit nu precies? Om dit te begrijpen is het eerst belangrijk om te weten wat stress nou eigenlijk is.

Wat is stress?

Stress is eigenlijk een reactie van je lichaam op iets wat er gebeurt. Een typisch gevalletje van stress dat je misschien wel herkent: je moet nog 30 belletjes plegen, hebt een agenda vol afspraken, moet de kinderen nog ophalen, je hele mailbox staat vol en je moet nog boodschappen doen. Je moet super gefocust en alert zijn om alles ballen hoog te houden en overal op tijd te zijn.

Op zo’n moment ervaar je stress en om je te helpen met deze stress om te gaan maakt je lichaam stresshormonen aan. 

Vroeger zorgde stresshormonen er bijvoorbeeld voor dat jij klaar was om te vluchten wanneer er een beer voor je neus stond. Alleen in onze maatschappij gebeurt het niet zo snel dat er een beer voor je neus staat en je moet vluchten. Moderne stress heeft vooral te maken met tijdsdruk. Je lichaam maakt echter geen onderscheid tussen verschillende soorten stress en weet dus niet het verschil tussen stress omdat er een beer voor je neus staat of stress omdat je in de file staat. Dus wanneer jij veel stress hebt ook al is dit geen levensbedreigende situatie maar zijn het allemaal kleine dingetjes, dan maakt je lichaam voortdurend stresshormonen aan.

Hoe reageert jouw lijf op stress?

Wanneer je stress ervaart produceert je lichaam de hormonen adrenaline, cortisol en noradrenaline. Onder invloed van deze hormonen maakt jouw lichaam zich klaar om te vechten of te vluchten. Er gaat meer bloed en energie naar je spieren, je zintuigen staan op scherp en je kunt je goed concentreren.

We gaan nu niet in op hoe dit allemaal precies werkt, maar kijken vooral even naar het “stresshormoon” cortisol omdat deze vooral invloed op jouw stofwisseling heeft.
Cortisol geeft aan seintje aan je cellen om opgeslagen glucose weer aan het bloed af te geven. Dit zorgt voor extra brandstof. Dit zou je wel eens nodig kunnen hebben wanneer je moet vluchten voor die beer of moet vechten met een tijger.

Waarom word je hier dik van?

Wanneer er niets met deze extra brandstof gedaan wordt (omdat er niet gevlucht of gevochten hoeft te worden) maakt je lichaam weer een ander hormoon aan (insuline) dat ervoor zorgt dat het teveel aan glucose in je bloed weer opgenomen wordt door je cellen. Hierdoor daalt je bloedsuiker spiegel weer.

Wanneer stress langdurig aanhoudt heb je constant een hoog cortisolniveau en dus ook als reactie hierop een hoger insulinegehalte in je bloed. De cellen krijgen constant signalen om de glucose los te laten en weer op te nemen. Het gevolg hiervoor is dat de receptoren van die cellen niet zo goed meer gaan reageren op bijv. insuline. Dit effect is vergelijkbaar met diabetes, als is de oorzaak natuurlijk heel anders. Je stofwisseling werkt niet goed meer.

Daarbij kan een langdurig hoog cortisolniveau zorgen voor het vertragen van de stofwisseling; waardoor je eet langzamer verteerd. Een hoog insuline gehalte zorgt er tegelijkertijd voor dat je je resistent kan worden voor het hormoon leptine, het verzadigingshormoon, waardoor je meer trek krijgt. Je hebt meer behoefte aan eten terwijl je voeding langzamer verteerd wordt, dit kan ervoor zorgen dat je aankomt.

Pak langdurige stress aan

Lukt het je niet om af te vallen en heb je vooral te veel buikvet? Kijk dan eens of je wellicht last hebt van langdurige stress die je hormoonhuishouding en stofwisseling in de war brengen.

Een beetje stress af en toen is helemaal niet erg, maar zorg ervoor dat je tussendoor goed kan ontspannen zodat je hormonen weer in balans kunnen komen.

Wil je samen eens kijken naar jouw leefstijl en voedingspatroon en onderzoeken waar verbeterpunten zijn? Stuur dan even een email naar info@dailylicious.nl voor meer informatie of plan een gratis strategiegesprek.

Dagelijks een gezonde maaltijd op tafel?

Laat je inspireren en krijg exclusieve toegang tot meer dan 1500 recepten, een menu afgestemd op jouw doelen, boodschappenlijsten en stel mij al jou vragen.

Meld je nu aan en wordt ook een Dailylicious Foodie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *