Hoe hou je gezonder leven leuk? - Dailylicious voeding en training
hoe hou je gezonder leven leuk

Hoe hou je gezonder leven leuk?

Discipline of "Go with the flow"?

Je leest het overal en ook ik beschrijf dit op mijn website en sociale media. “Een gezonde leefstijl levert je ontzettend veel op”. Je voelt je fitter, je kunt meer hebben, slaapt beter, bent productiever, bent minder vaak ziek en je zit lekkerder in je vel, want minder belastende stoffen in je lichaam is een meer energie en een fijne hormoonbalans. Oja, je bent ook niet te zwaar of in ieder geval op weg om je ideale gewicht te bereiken. Klinkt leuk, maar is dit altijd zo en hoe hou je gezonder leven leuk?

Laten we dit eens verder onderzoeken.

Stel je hebt de discipline om hier ook daadwerkelijk 100% voor te gaan. Je eet gezond, onbewerkt, voldoende en dus nooit meer ongezond. Zet elke dag je 10.000 stappen, doet krachttraining, reduceert stress, slaapt precies 8uur per nacht etc. Wat kun je dan niet meer doen? Er zit maar 24uur in een dag.

Kun je dan nog naar dat leuke feestje zonder te drinken en te eten, want niet gezond en eerder naar huis, want 8 uur slaap. Of kun je dan net zo goed thuisblijven? Wat als je een keer moe bent, of geen zin hebt? Je last krijgt van je enkel? Stel je dan toch gedisciplineerd doorgaat en doet wat je moet doen? Maakt dat gelukkig? Voel je je dan altijd fijn, fit en gezond? Waarschijnlijk niet! Er ontstaat stress om alles vol te houden en je voelt je ongelukkig omdat je veel dingen waar je energie van krijgt niet meer kunnen. Dit maakt je leefstijl weer wat minder gezond.

Het gaat om de balans tussen discipline en loslaten. Ergens daartussen kom je op een punt waarop het voor jou klopt. Geven en nemen is in balans. Daar ben jij op best.

Maar hoe vind je dan die balans? En hoe hou je gezonder leven leuk?

Grow-Mindset
Allereerst is het belangrijk dat je een GROW- mindset hebt. Het verbeteren van je leefstijl is een kwestie van doen, evalueren en bijstellen. De ene verandering zal super makkelijk zijn, of je al gelijk veel opleveren. Maar juist van de dingen die niet lukken, niet fijn zijn of te veel “kosten” kun je het meeste leren. Geniet van de reis en stop met denken in goed en slecht.

Kies voor jezelf
De ideale balans ligt voor iedereen ergens anders! Niemand heeft jouw lichaam, jouw gezin, jouw baan, jouw leven. Zoek naar de beste versie van jezelf. Denk goed na waar er voor jou ruimte is voor verandering in jouw leven. Niet iedereen heeft tijd om 8 uur te slapen, elke dag een uur te sporten of 3x per dag een uitgebreide maaltijd te bereiden. Door te experimenteren ontdek je jouw balans en daarmee jou HappySize. Dit is voor de ene met maat 42 en voor de ander bij maat 36.

Laat je inspireren door mensen om je heen of sociale media. Wat hebben zij gedaan om af te vallen, meer te bewegen? Kijk wel altijd of dit iets is wat bij je past en je ook voor langere tijd kan blijven doen. Zo kost het je waarschijnlijk minder moeite en voelt het niet als een straf!

Simpel en klein
Gooi het roer niet gelijk helemaal om. Kijk welke kleine stap je kunt zetten om je leefstijl te verbeteren. Veranderen is lastig en het duurt gemiddeld 66 dagen om een nieuw patroon aan te leren. Zet de volgende stap daarom pas als je het gevoel hebt dat de vorige stap helemaal in je systeem zit. “Life happens outside your comfort zone” maar een klein beetje erbuiten is meer dan genoeg.

 Ga eerste eens een paar keer in de week meer bewegen, in plaats van elke dag. Verbeter eerst je ontbijt, in plaats van al je maaltijden tegelijk. Zet kleine stappen die uitdagend maar haalbaar zijn.

Blijf lachen
Neem jezelf en het leven niet te serieus! Geniet ook een dag zonder ergens aan te denken, laat het af en toe ook even los. Maak die gezonde leefstijl leuker door samen met iemand een challenge aan te gaan en beloon jezelf wanneer je een doel behaald om gemotiveerd te blijven. Je moet niks, je wil iets.

Ik hoop je met deze blog gemotiveerd te hebben om op een ontspannen manier een eerste kleine stap te zetten naar een gezondere leefstijl. Zodat je fitter, gezonder en gelukkiger wordt. Je balans vindt en weet hoe je gezonder leven leuk kunt houden, zodat je fit, gezond en gelukkig blijf!

Met mijn HappySize coachtraject help ik mensen om deze balans te creëren met een gezonde leefstijl die je bij de beste versie van jezelf brengt.  Lees hier meer over dit coachtraject en de ervaringen van anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *