Detoxen waarom zou je het doen

Detoxen, waarom zou je het doen?

Detoxen is hip. Detoxen betekent het verwijderen van (opgehoopte) gifstoffen uit het lichaam. Of je daadwerkelijk gifstoffen ophoopt zijn de wetenschappers het nog niet over eens. Dat de meeste mensen met hun huidige voedingspatroon en leefstijl hun organen zwaar overbelasten (met alle klachten en welvaartziekte als gevolg) is iets wat zeker is. En dat mag best een tandje minder.

Er zijn tegenwoordig veel verschillende manieren om je lichaam te ontgiften, denk aan een sapkuur, vasten, darmspoelingen, thermotherapie en allerlei pillen, poeders en sapjes. En wanneer iets hip is, krijg je vanzelf ook veel producten en programma’s de helemaal niet werken en alleen maar geld kosten.

In dit artikel leg ik uit waar detoxen om draait, hoe het je kan helpen gezonder te worden en hoe je het beste te werk kunt gaan.

Waarom is het nodig?

Vervuiling is onderdeel van ons leven. We komen dagelijks in contact met uitlaatgassen, schoonmaakmiddelen en nog veel meer producten die onnatuurlijk zijn. Maar vooral onze voeding draagt hier enorm aan bij. Het eten van sterk bewerkte producten met veel chemische toevoegingen, bestrijdingsmiddelen, vervuild of bewerkt vlees, suiker, alcohol en ga zo maar door.

Je lijf is een ingenieuze fabriek. Alles wat jij naar binnen stopt wordt zorgvuldig onderzocht. Wat gebruikt kan worden, wordt gebruikt. Wat niet gebruikt kan worden afgevoerd en wat giftig is wordt onschadelijk gemaakt en afgevoerd. Lekker geregeld dus.

Helaas is er de laatste eeuwen behoorlijk wat veranderd aan ons voedsel. We bewerken ons voedsel graag om meer en goedkoper te kunnen produceren, het langer houdbaar te maken en consumenten er meer van te laten eten. Strenge Europese wetgeving moet erop toezien dat producten niet schadelijk voor ons zijn. Je kunt alles wat in de Nederlandse supermarkten verkrijgbaar is dus ook veilig eten.

Maar dan komt de grote MAAR….. de maar die we nog niet zo goed kennen, of liever niet onder ogen willen zien. Wanneer je veel producten eet met een hoeveelheid schadelijk stoffen die op zich niet schadelijk zijn, brengt het totaal je toch aardig in de problemen. Die bewerkte voeding geeft je namelijk allang niet meer voldoende voedingstoffen, je organen draaien overuren om al die gifstoffen te verwerken en je brengt je hormoonspiegel compleet uit balans.

En dat zorgt voor allerlei klachten waarvan jij niet direct de oorzaak kunt vinden. Ik noem er een paar:

 • Onbedwingbare drang naar suikerrijke voeding/eetbuien
 • Energiedips
 • Verminderde weerstand, vaak verkouden of griep.
 • Overgewicht
 • Een vale of vette huid, veel pukkeltjes of uitslag
 • Opgeblazen gevoel
 • Hoofdpijn
 • Wisselende stemmingen
 • Slechte slapen
 • Veel zweten/ nachtzweten
 • Een onrustig gevoel zonder directe aanleiding
 • Diarree of obstipatie
 • Vaak moe/ oververmoeid
 • Overgewicht of ondergewicht
 • Menstruatieklachten
 • Laag libido

Eigenlijk snijdt dit mes dus aan drie kanten. Door de huidige bewerkte voeding die we massaal eten krijgen we onvoldoende voedingstoffen binnen, belasten we onze organen extreem en helpen we onze hormoonspiegel helemaal uit balans. Wat begint met de vage klachten zoals hierboven beschreven kan uitmonden in diabetes, depressies en allerlei chronische ziekten en aandoeningen.

Tijdens een Detox periode eet (en drink) je minder tot geen belastende voeding. Hierdoor kan je lichaam weer even opnieuw in balans komen. Een Detox periode is eigenlijk een vakantie voor je organen en een reset voor je hormoonbalans.

Pak het goed aan

Hoe je zo’n Detox het beste aan kunt pakken is afhankelijk van je doel. Wil je even snel wat kilo kwijt dan is een sapkuur wellicht een goede oplossing. In je overweging meegenomen dat die kilo’s er waarschijnlijk ook snel weer aan zitten. Met een sapkuur doorbreek je je patronen, maar je leert geen nieuwe patronen aan, daarmee is het geen duurzame oplossing.

Ben je wel opzoek naar een duurzame oplossing en wil je van eerdergenoemde klachten af dan adviseer ik om minimaal een maand voor het ontgiften uit te trekken.

Geef je lichaam tijd om te herstellen.
Wanneer je een lange periode belastende producten hebt gegeten is je hormoonbalans niet zo snel hersteld. Wanneer je echt klachten ervaart kan het zelfs nog langer dan een maand duren voordat de balans weer optimaal is. Een stabiele hormoonbalans zorgt ervoor dat je minder behoefte hebt aan suikers, meer rust hebt tussen je maaltijden door en meer energie hebt.

Verander je patronen.
Het duurt gemiddeld 21 dagen om patronen te doorbreken. Wil je echt je voedingspatroon veranderen dan moet je dus minimaal 21 dagen anders eten om ruimte voor echte verandering te creëren. Wanneer je slechts 1 of 2 weken je voedingspatroon veranderd is de kans groot dat je daarna weer precies zo gaat eten als je daarvoor deed. Hiermee zullen ook snel je oude klachten weer terugkomen en heeft het je eigenlijk niet geholpen.

Ontdek wat niet voor jou werkt.
In vier weken kan je vaak aanvoelen wat voor jouw lichaam niet werkt zodat je een vervolg periode nog specifieker in kunt zetten op die voedingsmiddelen die voor jou echt niet werken. Je kunt langzaam weer producten toe gaan voegen en ontdekken wat je klachten veroorzaakt.

Addertje onder het gras
Een Detox periode is zeker geen makkelijke tijd. Hoewel ieder lichaam er anders op reageert, is de kans groot dat je je de eerste week helemaal niet lekker voelt. Door de grote hoeveelheden gifstoffen die vrijkomen en het afkicken van bijvoorbeeld koffie en suikers kun je erg moe zijn, hoofdpijn en spierpijn krijgen en lekker veel pukkeltjes in je gezicht. Ook kan je je een beetje down voelen. Het is belangrijk om daarom goed te plannen wanneer je aan een ontwenningsmaand of detoxmaand begint. Heb je net een belangrijke week op je werk, of een belangrijke sportwedstrijd op het programma staan dan kun je het beter even uitstellen.


Mocht je na het lezen van dit artikel het gevoel hebben dat jouw lichaam wel wat ondersteuning kan gebruiken en heb je geen idee waar je moet beginnen? Met de RE-SET methode van Dailylicious Foodcoach krijg je een uitgebreide handleiding, weekmenu’s en 4 weken begeleiding. 
Kijk hier voor meer informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *