6 tips om afvallen vol te houden! - Dailylicious voeding en training
95% van de afvalpogingen mislukt

6 tips om afvallen vol te houden!

Wist je dat 90-95% van de afvalpogingen uiteindelijk niet succesvol zijn? Dit komt omdat veel mensen vroegtijdig opgeven of na een dieetperiode weer op de oude voet verder gaan, dus ook het oude resultaat weer terugkrijgen, opnieuw aankomen dus ;-(

Dan kun je er net zo goed niet aan beginnen denk je nu misschien, maar dat is ook niet helemaal waar. Je moet je alleen goed voorbereiden. Vaak komt er na zo’n 3 tot 4 weken een moment waarop je op wil geven.  Of je op zo’n moment ook echt de handdoek in de ring gooit, of jezelf een beetje extra motiveert en doorpakt, dat is natuurlijk de vraag.

In dit blog geef ik een aantal tips om jouw afvalpoging wel succesvol te maken.

1. Waarom wil je dit zo graag?

Waarom wil je graag afvallen? De beste motivatie om het afvallen vol te houden is die uit jezelf komt. Doe het voor jezelf en niet voor anderen! Je gaat een lastige periode tegemoet, want je wil gaan veranderen. Waarom wil je dit, wat levert het jou op? Maak een notitie en beschrijf waar je heen wil en wat het op gaat leveren. Focus je op wat je wil bereiken, en niet op wat je niet meer wil. Focus je dus op nieuw en niet op oud.

Voorbeeld: je wil graag afvallen. Jouw motivatie hiervoor is je niet meer ongemakkelijk en onzeker willen voelen in bikini. Die motivatie is dus op basis van je oude gevoel, wat je niet meer wil hebben. Door dit als motivatie te gebruiken, blijf je hangen in het negatieve gevoel van ongemakkelijk en onzeker voelen in bikini. Laat je motiveren door wat je wel wil, namelijk je zelfverzekerd en comfortabel voelen in bikini. Door deze motivatie voel je je positief en krachtig en dat helpt echt om het vol te houden.

Krijg je een moeilijk moment, pak je notitie er dan bij om je motivatie opnieuw te lezen. Dit geeft je weer een positief en krachtig gevoel en de energie om door te gaan!

2. Kijk nog eens kritisch naar jouw plan

Wat ga je doen om jouw ideale gewicht te bereiken? Gaat dit je ook echt helpen, is dit succesvol? Wat heb je al eens geprobeerd dat niet gewerkt heeft? Het heeft geen zin om dit nog een keer te doen, zonder iets aan deze strategie te veranderen.

Wat zijn voor jouw lastige momenten of situaties en hoe ga je hier mee om? Wanneer jouw uitdaging vooral op het minderen van snoepen zit, kun je misschien beter een training te volgen om dit eetgedrag onder de duim te krijgen dan je maaltijden verder inkrimpen. Wat is jouw pijnpunt? Het vergt best wat moed om hier de vinger op te leggen en hiermee aan de slag te gaan. Maar dit is wel wat nodig is om je doel te behalen.

3. Hoe streng ben jij voor jezelf?

Neem je de tijd om je doel te bereiken, zet je kleine stapjes of wil je zo snel mogelijk resultaat? Wanneer je erg streng bent voor jezelf is het lastig vol te houden. Kijk nu nog eens heel kritisch naar dit doel, is het haalbaar voor je? Zet voorzichtig in zodat je succes boekt en knip een groot doel op in tussentijdse doelen. Je hoeft de hele trap niet te zien om de eerste treden te nemen. Je hoeft dus ook niets ineens die perfecte gezonde leefstijl of dat perfecte voedingspatroon te hebben. Knip dat op in kleinere stappen en begin met 1 verbetering tegelijk.

Lees ook het blog “Dit moet je weten voor je op dieet gaat” waarin ik uitleg waarom streng diëten niet helpt.

4. Weet hoeveel je eet

Wanneer je minder eet dan je verbruikt val je af, zo simpel is het….. in theorie dan. In de praktijk blijkt het best lastig om te weten hoeveel je nu eigenlijk verbruikt en binnen krijgt. Gebruik een voedingsdagboek om dit bij te houden en je voedingsbehoefte te berekenen. Hiervoor zijn verschillende handige app’s op de markt, waaronder My Fitnesspal en Fat Secret. Of laat een persoonlijk plan maken door een gediplomeerd gewichtsconsulent of diëtist.

5. Waarom eet je te veel?

Je weet toch dat die chips ’s avonds, dat gebakje in de pauze en die zak M&M’s in de auto naar huis je niet helpen je doel te bereiken! Waarom doe je het dan? En dit is nou de essentie van afvallen en de allerbeste vraag die je jezelf kunt stellen. Door op deze vraag antwoord te geven, weet je waarmee jij aan de slag moet om echt resultaat te boeken.

6. Gaat het mis, pak de draad weer op

Ben je inmiddels gestopt, heb je het al opgegeven? Laat je niet uit het veld slaan en pak de draad gelijk weer op! Bedenkt wat er misging en hoe je dit de volgende keer beter kunt doen. Zie dus echt als feedback om je plan steeds verder aan te scherpen en steeds succesvoller te maken.

Gebruik deze tips en maak van jouw afvalpoging een knetterend succes!

Liefs Sabine


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *