Van corona-excuus naar COFIT - Dailylicious voeding en training
coronaexcuus

Van corona-excuus naar COFIT

En dan, in de toch al zo lastig decembermaand gaat Nederland ook nog in lockdown. Geen gezellige kerst met de hele familie en geen knetterend oud & nieuw feest. Dit vooruitzicht en de nieuwe maatregelen gooien roet in het eten en zorgen ervoor dat je waarschijnlijk flink uit het veld geslagen raakt. Een veel voorkomende reactie van ons mensen is om, wanneer het lastig wordt, geborgenheid te zoeken in een cocon van veiligheid. Die veiligheid vinden we door onszelf niet uitdagen en in je comfortzone te gaan zitten. Vaak resulteert dit in lekker binnenblijven, weinig bewegen, minder goed voor jezelf zorgen en ongezonder eten.

Dat deze reactie veel voorkomt, betekent niet dat dit ook de enige manier is om met de situatie om te gaan. De situatie kun je niet veranderen, maar de manier waarop je met deze situatie omgaat wel! Jij bepaalt helemaal zelf hoe je hier mee om gaat. Klinkt fijn, (is het ook) maar dit maakt ook dat je zelf helemaal verantwoordelijk bent voor jou gedrag.

Je kunt Corona dus niet als excuus gebruiken om niet te doen wat je jezelf eigenlijk voorgenomen hebt. Corona en de nieuwe maatregelen zorgen er misschien voor dat je onzeker bent over wat er gaat gebeuren, dat je meer stress ervaart door het thuiswerken of de gevolgen op jouw inkomen of voor jouw bedrijf. Corona zorgt er niet direct voor dat je minder gaat bewegen of ongezonder en /of meer gaat eten. Jij bent degene die daarvoor zorgt, jij maakt die keuze. Corona is slechts de aanleiding.

Je hebt een keuze:
Wat wil jij eigenlijk? Door te kiezen voor bepaald gedrag, kies je ook voor de gevolgen die daarbij horen. Je hebt 2 opties:

Optie 1:
Wil jij aankomen? Je minder fit, minder vrolijk, minder gelukkig, minder gezond, minder energiek en minder krachtig voelen? Dan hoef je komende weken niets te doen, want dit is het logische resultaat van minder bewegen, meer en ongezonder eten, minder buiten komen, meer Netflixen en op de bank hangen.

Optie 2:
Je wil lekker in je vel zitten, je veerkrachtig en in controle voelen. Je wil niet aankomen in december maar je wel lekker fit en energiek voelen én je kerstoutfit vol zelfvertrouwen dragen. Dan moet je uit die comfortzone stappen en gaan denken in kansen!

Goed, point taken denk ik 😉. Kies je voor optie 1, dan hoe je onderstaande tips niet te lezen. Liever optie 2?  Ga dan aan de slag met je gedrag en buig die coronaexcuses om naar een COFIT-plan! En tuurlijk, dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Maar daar ben ik dan weer voor! Ik help en ondersteun je graag met onderstaande tips:

1. Denk in kansen

Probeer niet alleen stil te staan bij wat niet meer kan, maar ook te zien wat nog wel kan. Zie het als een uitdaging, laat je niet zo makkelijk uit het veld slaan!

“Ok corona, jij zorgt ervoor dat mijn sportschool dicht gaat? Dan volg ik de lessen toch lekker vanuit huis en ga ik extra wandelen!”

Bewegen kan nog steeds. Volg de lessen van jouw sportschool online, ge lekker wandelen of hardlopen. Dit is eigenlijk nog lekker efficiënt ook, geen reistijd en gelijk lekker onder de douche na afloop.

Bedenk dus voor alles wat niet meer kan zoals je gewent ben een oplossing.

2. Pak de regie

Zorg dat je jouw leven regisseert, elke dag opnieuw. Maak een plan voor deze lockdown tijd. Wat ga je doen om fit en gezond te blijven? Hoe gaan jou dagen eruitzien? Schrijf dit echt eens even op, maak een plan. Niet alleen in je hoofd, maar echt op papier. Door het op te schrijven spreek je namelijk echt een commitment uit. Wanneer je het in je hoofd bewaart is het heel makkelijk te vergeten, weg te stoppen of te negeren.

Sta vervolgens elke morgen gewoon op tijd op, kleed je aan, en start met de activiteit die je je voorgenomen had. Blijf niet hangen in de kopjes koffie in je pyjama, maar zorg echt dat je klaar voor actie bent. Sporten betekend sportkleding aan en werken betekend werkkleding aan. Sloffen, grote truien en joggingbroeken staat voor ontspanning, en helpen je dus niet om de juiste mindset te krijgen. Creëer een vast ritme zodat je actief en positief aan je dag begint. Lees ook vooral de volgende tip even wanneer je dit lastig vindt!

3. Begin actief en gefocust aan je dag

Ben jij een fanatieke snoozer? Dan zegt dit iets over je bereidheid om je voornemens uit te voeren wanneer het lastig is.

Er is 1 simpele stap die een enorme mentaliteitsverandering te weeg kan brengen, en dat is stoppen met snoozen! De tijd waarop je op wil staan is namelijk jouw eerste voornemen voor die dag. Door te snoozen geef je hier al gelijk aan toe.

Denk daar een heel even over na… het eerste wat jij je voorneemt om te doen, geef je al aan toe.

Dit geeft aan hoe jij met je eigen voornemens om gaat, hoe serieus je ze neemt en in hoeverre je bereid bent jezelf te motiveren wanneer het lastig is. Deze mentaliteit zal je waarschijnlijk vaker in de weg zetten gedurende de dag. Verander dit gedrag en hiermee je mentaliteit en je zult zien dat je succesvoller wordt op allerlei ander gebieden!

4. Reduceer stress

De aangepast maatregelen kunnen veel stress veroorzaken. Thuiswerken, kinderen thuis, ziekte bij dierbaren, eenzaamheid, verveling… noem maar op. Probeer de stress te verminderen. Eén van de manieren om dit te doen is het veranderen van jouw gedachten over de situatie. Eigenlijk sluit dit naadloos aan bij de rest van dit artikel. Door je constant te focussen op het ongemak van de situatie, bezorg je jezelf langdurig stress. Bovendien verandert het helemaal niets aan de situatie. Je kunt er dus echt maar beter het beste van maken. De manier hoe jij over de situatie denkt, bepaald hoe jij je voelt.

Voorbeeldsituatie: Je kinderen mogen niet meer naar school en zitten dus lekker de hele dag thuis.

Gedachte 1: Gatver, nu kan ik me niet concentreren, is het constant een bende en heb ik helemaal geen moment voor mezelf meer. Dit kunnen ze toch niet van me verwachten?! Nou kan ik helemaal niet meer sporten.

Gedachte 2: Oei, dat is even schakelen! Ik mis de tijd voor mezelf en krijg er nu een extra taak bij. Dat betekent dat ik even goed moet gaan kijken hoe ik alles opnieuw in ga delen zodat ik toch ook aan mijn eigen doelen kan blijven werken. Ik kies ervoor om mijn huis dan even wat minder netjes te hebben.

De verschillende gedachten bij dezelfde situatie roepen een gevoel op. Het gevoel bij de eerste gedachte is niet zo fijn, denk aan balen, irritatie, en je slachtoffer voelen van de situatie.

Bij de 2e gedachte baal je ook wel even, maar door te denken in kansen, zie je een uitweg en voel je je sterk en trots omdat je nog steeds de regie hebt!

Je stuurt je gevoel dus door je gedachte te sturen!

Tenslotte wil ik nog even benadrukken dat ik echt wel begrijp dat het lastig kan zijn. Een Offday is helemaal niet zo gek. Maar blijf hier niet in hangen en pak de draad weer op de volgende dag. Wanneer je dit lastig vindt is het slim om hier hulp bij te zoeken. Dit kan door er met iemand over te praten. Een goede vriend of vriendin, een partner, een collega of een professional. Op deze manier pak je de regie weer terug en werk je actief aan je doelen. Door geen hulp te zoeken kies je voor die makkelijke weg, die comfortzone waar ik in het begin van dit artikel over sprak. Alleen sterke mensen durven zich kwetsbaar op te stellen en weten dat je alleen hierdoor kunnen groeien. Je mag mij altijd bellen of een berichtje sturen wanneer je advies of een luisterend oor nodig hebt.

Ik wens je een ontzettend fijn einde van 2020 en een heel goed begin van 2021 toe! Want ondanks alles kunnen er nog steeds hele mooie dingen ontstaan en zijn er ontzettend veel kansen op geluk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *