stoppen met roken

Stoppen met roken zonder onnodig aan te komen

Gemiddeld komt men 3 tot 4 kilo aan wanneer men stopt met. Dit is voor veel mensen een reden om niet te stoppen. Gelukkig praten we hier over een gemiddeld, wat betekend dat er ook mensen zijn die helemaal niet aankomen. Er is dus zeker hoop!

Nicotine verlaagt de afgifte van het hormoon insuline, dit zorgt weer voor een vermindering van de eetlust. Ook versnelt nicotine de stofwisseling. Wanneer je stopt met roken zal je naast de het afkicken van deze nicotineverslaving ook moeten wennen aan het nieuwe gevoel van trek en je voedingsstijl aan moeten passen aan je oorspronkelijk stofwisseling. Minder eten, terwijl je meer trekt hebt, dat is een uitdaging! Kortom, wanneer je niet aan wil komen wanneer je stopt met roken moet je je algehele levensstijl aanpassen. Onderstaand wat tips om je hierbij te helpen

Analyseer je voedingspatroon

Wanneer je wat minder wil eten, moet je er eerst voor zorgen dat je weet wat je eigenlijk allemaal eet op een dag. Je kunt hiervoor een voedingsdagboek bijhouden in een app of op de website van bijvoorbeeld het voedingscentrum. Hierin vul je in wat je gegeten en gedronken hebt en lees je af hoeveel kcal hieraan verbonden zijn. Door meerdere dagen in te vullen krijg je een nauwkeuriger beeld.

Haal gezonde voeding in huis

Door gezonde voeding in huis te hebben maak je het jezelf net wat makkelijker. Wanneer je uiteindelijk toch naar iets te eten op zoek gaat om je gedachten even van die sigaret af te kunnen zetten, is het beter wanneer je tegen de snacktomaten aanloopt dan tegen een pak koekjes. Door veel vezels te eten en veel water te drinken kan je je stofwisseling een beetje helpen bij het vinden van een nieuwe balans. Haal deze vezels uit volkoren graanproducten, maar ook uit fruit en groente.

Probeer niet te gaan lijnen

Het is goed om gezond te gaan eten en ervoor te zorgen dat je niet ongewenst aankomt. Probeer tijdens de eerste maanden waarin je gestopt bent echter niet om ook nog wat kilo’s kwijt te raken. Door en te stoppen met roken en bewust bezig te zijn met afvallen kun je de lat wat te hoog leggen voor jezelf. Je bevind je nu wel erg ver buiten je comfortzone. Te veel veranderingen tegelijk verhogen de kans op een terugval.

Ga meer bewegen

Lekker cliché, ik weet het. Maar echt, bewegen kan je helpen op verschillende vlakken! Natuurlijk kan een beetje extra verbranding van energie nooit kwaad en is het gezond om lekker in beweging te zijn, Bovendien activeert beweging afgifte met het hormoon endorfine, waardoor je gelukkiger voelt. En dit gevoel kan je goed gebruiken op momenten dat je het even niet meet ziet zitten! Intensieve inspanning is hierbij het meest effectief, maar dat kan natuurlijk niet op elk moment. Gelukkig helpen ook de kleine beetjes. Je kent ze inmiddels wel:

  • Op de fiets naar je werk en naar huis te fietsen, trap stevig door!
  • Een paar kaar de trap op en neer te lopen
  • Een wandeling maken
  • Een je schoonmaak of tuinklusje gaan doen.

Blijf ontspannen, maar zonder sigaret

Is roken voor jou ook een moment waarop je echt kunt ontspannen? Dan ga je dit moment wel erg missen natuurlijk. Bedenk hoe vaak je per dag zo’n ontspanningsmoment inlaste toen je nog rookte en zorg dat je die momenten blijft creëren, alleen doe je nu iets anders dan een sigaret roken. Luister bijvoorbeeld naar je favoriete muziek of loop een klein rondje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *