Moet je kcal tellen om af te vallen? - Dailylicious voeding en training

Moet je kcal tellen om af te vallen?

Moet je kcal tellen om af te vallen?

Calorieën tellen, de één zweert erbij en voor de ander is het iets wat veel weerstand oproept. Maar is het ook echt nodig om af te vallen? In dit artikel beschrijf ik de voor en nadelen van het tellen van kcal, zodat je na het lezen zelf kunt bepalen wat voor jou het beste zal gaan werken. Maar voordat we hiermee starten, even kort wat en versimpelt waarom calorieën er überhaupt toe doen.

Het systeem van energie in de basis:

Je lichaam gebruikt energie voor allerlei processen. Van het rondpompen van je bloed en het op temperatuur houden van je lichaam tot aan het verwerken van je voedsel en bewegen (en nog veel meer natuurlijk). Die energie moet ergens vandaan komen.

Je eet om je lichaam die energie te leveren. De hoeveel energie drukken we uit in calorieën. Wanneer we over calorieën spreken, bedoelen we vaak kilocalorieën. Dit zijn dus 1000 calorieën bij elkaar.

Als je meer kcal (kilocalorieën) binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt heb je een overschot. Dit overschot slaat je lichaam op, voor in periode dat er een tekort is. Je komt dan aan.

Krijg je minder kcal binnen dan je verbruikt, heb je een energietekort. Je lichaam gaat de energie die nog nodig is uit je opgeslagen energie (vetreserve) halen.  Die voorraad slinkt en je valt dus af.

Bewustwording is noodzakelijk

Wil je vallen moet je dus minder kcal binnenkrijgen dan je verbruikt. Om zo’n tekort te creëren moet een idee hebben van de hoeveelheid die je nu eet (en drinkt) en hoeveel je dan nodig hebt. We noemen dit “kcal bewust zijn”.

Door te weten hoeveel kcal er in een product zitten, kan je hier een beter beeld van krijgen. Om af te vallen moet je ergens bewuste keuzes gaan en de impact van die keuzes evalueren. Bewustwording van wat je eet is dus noodzakelijk. Nou kun je dit op gevoel doen, of door bij te houden hoeveel kcal je nu precies eet. Laten we even kijken wat de voor- en nadelen zijn van het tellen van kcal.

De voordelen van kcal tellen
  • Je krijgt inzicht in je voeding. Wat eet je allemaal en hoeveel kcal bevat dit. Dit helpt je om bijvoorbeeld kcal rijke producten, die je niet bijzonder lekker vindt, te vervangen voor een product wat lager in kcal zit.
  • Je kunt op deze manier bewust kiezen voor producten met meer kcal en nog steeds binnen je dagbudget blijven. Als het past, dan kan het.. je zal dan dus nog steeds afvallen.
  • Meten is weten, je zit gelijk goed. Doordat niet pas na een week aan de wegschaal ziet of je goed bezig bent geweest is het efficiënter en je bereikt dus op deze manier sneller je doel.
  • Je krijgt ook inzicht in de hoeveelheden koolhydraten, vetten, eiwitten, vezels en suikers die je binnenkrijgt en kan hier eventueel ook op bijsturen
Maar er zijn ook nadelen
  • Om kcal te kunnen tellen moet je een eetdagboek bijhouden. Hierin hou je exact bij wat je eet en hoeveel je daarvan eet. Dit kost tijd en vergt de nodige discipline. We noemen dit trouwens “tracken” van je kcal of voeding.
  • Met zo’n dagboek stem je je inname 100% af op je behoefte of je (kcal)budget. Maar er zit nog best een behoorlijke foutmarge in het bijhouden van zo’n dagboek. Enerzijds omdat je zelf wellicht niet zo exact alles afweegt of soms wat vergeet in te vullen. Anderzijds zijn ook de app niet 100% nauwkeurig. Ze mogen zo’n 15-20% afwijken in hun data.
  • Voor sommige mensen wordt het tracken van hun kcal en macro’s een levensdoel op zich. Op zo’n moment ontstaat er een ongezonde relatie met voeding en met afvallen.
Altijd gezond

Wil je geen kcal gaan tellen maar wel afvallen, dan kan je het systeem van “eetwissels en portiecontrole” toepassen. Je vervangt ongezonde producten en ingrediënten voor een gezondere variant met minder kcal. Je doet dit door de voedingswaarde op de verpakkingen te bekijken. Daarnaast kun je ook nog wat kleinere porties eten. Het is hierbij wel heel belangrijk dat je leert voelen wanneer je genoeg gegeten hebt. Eten op gevoel een het einddoel, maar voor veel mensen echt nog heel lastig.

Werkt dit? Jazeker! Regelmatig volgens een aantal mensen mijn RE-SET maandtraject. Hierbij eten ze een maand alleen maar gezonde producten. Zo onbewerkt mogelijk (geen toegevoegde suikers) en met zo min mogelijk belasting voor het lichaam (geen alcohol, vlees, koffie, lactose en gluten). Een pittig traject want je moet al je maaltijden en klaarmaken/voorbereiden. Het maakt in deze maand echter niet uit hoeveel je eet. Je mag van het gezonde dus onbeperkt eten. Iedereen valt tussen de 4 en 10kilo af met dit traject.

Hoe kan dit? Doordat je gezonde producten gebruikt bevatten de meeste maaltijden al minder kcal en leer je beter voelen wanneer je vol zit. Daarbij geef je jouw lichaam lekker veel energie, bouwstoffen en vitamine en mineralen. Je lichaam is sneller verzadigd, dus eet je automatisch minder.


Een gezonde balans

De meeste mensen zijn echter op zoek naar een gezonde balans tussen genieten en gezonde leven (en niet steeds aankomen). Om de voor- en nadelen een beetje te combineren kan je starten met het bijhouden van een voedingsdagboek. Wat eet je nou eigenlijk? In deze eerste stap gaat het dus om bewustwording.

Vervolgens ga je kijken waar er winst te behalen is. Stel een aantal vaste maaltijden samen waarvan je weet dat ze voor jou “kloppen”.  Bijvoorbeeld, als ik lunch met volkoren boterhammen mag ik er daar 3 van.  Je gaat dus goede alternatieven zoeken. Deze maaltijden hoef je daarna niet steeds te tracken, je weet immers hoeveel kcal erin zitten en dat dit goed is.

Je kunt nu al veel beter inschatten hoeveel kcal je binnenkrijgt op een dag, omdat je van steeds meer producten en gerechten weet hoeveel kcal erin zitten. Twijfel je of eet je een heel nieuw gerecht dan vul je die weer even in de app in.

Uiteindelijk ben je zover dat je gewoon op gevoel kunt gaan eten. Je weet wat je nodig hebt en wanneer je daarbij in de buurt zit. Je herkent nu ook het verschil tussen honger en gewoon drang naar ongezonde voeding.

Wat past bij jou?

Er zijn dus grofweg 2 manieren om af te vallen. In mijn praktijk werk ik met beide manieren. Al mijn adviezen zijn o.b.v. een overwegend gezond voedingspatroon, maar de manier waarop dit gevolgd wordt verschilt per klant. Bovendien werk ik nog met een app waarbij veel recepten en het dag en weekmenu automatisch aangepast worden aan het kcal budget van deze klant.

Welke manier past bij jou? Het roer helemaal om qua producten, maar niets bijhouden of af en toe blijven genieten maar zorgen dat je de juiste balans kunt bewaren door bij te houden wat je eet?

Ben je benieuwd hoeveel jij nu eigenlijk mag eten wanneer je af willen vallen en kun je wel wat hulp gebruiken om hiermee aan de slag te gaan? Kijk dan even bij mijn coachtraject of plan een gratis strategiegesprek.

Dagelijks een gezonde maaltijd op tafel?

Laat je inspireren en krijg exclusieve toegang tot meer dan 1500 recepten, een menu afgestemd op jouw doelen, boodschappenlijsten en stel mij al jou vragen.

Meld je nu aan en wordt ook een Dailylicious Foodie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *